Нашата веб-страна ddcom.mk користи колачиња (“cookies”), кои овозможуваат подобро функционирање на страната, но и подобро искуство за вас додека ја користите. Оваа политика за колачиња има за цел да ви појасни што се колачиња, видовите колачиња кои ги користиме и зошто ги користиме, начинот на кој ги користиме, информациите кои ги собираме со користење на колачиња, како се користат тие информации и како се контролираат поставките на колачињата.

  1. Што се колачиња (cookies) и зошто се користат?

Колачињата се мали текстуални фајлови кои содржат информации за вашата посета на веб страната. Колачињата ја олеснуваат и поедноставуваат интеракцијата помеѓу корисникот и веб страната. Тие овозможуваат веб страната да ги зачува индивидуалните склоности и активности, и со тоа заштедуваат време и придонесуваат за поефикасно и поедноставно прелистување. Тие функционираат на начин што при посета на веб страната, истата ги поставува колачињата на вашиот уред заради чување на информации за вашата посета. Информациите за колачиња се зачувуваат во вашиот интернет пребарувач и прават препознавање кога повторно ја посетувате нашата веб-страна. Прва меѓу многуте причини да се користат колачиња е нивната можност за зачувување на информации како избор на јазик, број на кликови, големина на фонт итн. Тие исто така ја олеснуваат имплементацијата на услугите кои ги нуди веб страната (регистрација, содржина на кошничката за купување, пријавување на електронски вести, преглед на видео итн.) и собирањето на информации за навиките на посетителите на веб страната (број на посети, содржини интересни за посетителите итн.). Сето ова ни помага да го подобриме искуството на посетителите, како и да ја процениме ефикасноста на дизајнот на веб страната.

Колачињата кои се користат на нашата страна не собираат информации кои би можеле да го откријат вашиот личен идентитет.

  1. Кои видови на колачиња ги користи нашата веб страница?

Поради транспарентност, направивме листа со сите видови колачиња кои ги користиме и нивните цели.

Неопходни

Неопходните колачиња овозможуваат основна функционалност како што се безбедност, управување со мрежата и пристапност. Може да ги оневозможите со менување на поставките на прелистувачот, но тоа може да влијае на функционирањето на веб-страницата.

Функционални (опционално)

Функционалните колачиња помагаат да се извршат одредени функции поврзани со

споделувањето на содржини од веб страницата на социјалните мрежи и собирање повратни информации.

Изведба (опционално)

Колачињата за изведба се користат за да се разберат и анализираат клучните поставки за перформансите на веб страницата, што помага во обезбедувањето подобро корисничко искуство за посетителите.

Аналитика (опционално)

Колачињата за аналитика ни помагаат да разбереме како нашите посетители комуницираат со веб-страницата. Тоа ни помага да го разбереме бројот на посетители, од каде доаѓаат посетителите и страниците по кои се движат. Колачињата ги собираат овие податоци и се пријавуваат анонимно.

Рекламирање (опционално)

Маркетинг колачињата ни помагаат да им обезбедиме на нашите посетители релевантна содржина, историја на прелистување и препораки за производи.

Друго (опционално)

Други некатегоризирани колачиња се оние што се анализираат и сè уште не се класифицирани во категорија.

  1. Бришење или деактивирање на колачиња

Доколку сакате, можете да ги измените поставките на користење на колачиња на пребарувачот на вашиот компјутер, мобилен телефон или уред со кој пристапувате до веб страницата. Повеќе информации за подесувањата на вашите пребарувачи можете да видите на следниве линкови:

Google Chrome:
https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

Mozilla Firefox:
https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

Apple Safari:
https://support.apple.com/en-mk/guide/safari/sfri11471/mac

Microsoft Internet Explorer:
https://support.microsoft.com/en-gb/windows/delete-and-manage-cookies-168dab11-0753-043d-7c16-ede5947fc64d

Останати корисни совети за примената или промена на поставките на колачињата кај сите современи пребарувачи може да добиете со посета на http://www.aboutcookies.org, или можете да не контактирате на email.

Имајте на ум дека во случај кога сте ги деактивирале колачињата, функционалноста на веб страната може да е нарушена, и порака во врска со користењето на колачиња ќе се појавува при секоја ваша посета, што на долг рок ќе влијае врз вашето корисничко искуство.

  1. Како можам да ги контролирам преференциите за колачиња?

Кога прв пат ќе ја пристапите на веб страната ddcom.mk ќе добиете порака која што ве известува дека користиме „колачиња”. Со кликнување на полето “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб страната вие изјавување дека сте ја разбрале оваа Политика за користење на колачиња и сте се согласиле со нивната употребата, како што е објаснето во оваа Политика.

Воедно, на известувањето дека користиме „колачиња” е содржано и поле „Поставки за колачињa” со цел вие самите да одберете кои колачиња со информации за вашата посета на ddcom.mk ќе бидат зачувани. Не е задолжително да ги прифатите сите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време.