Софтверот е дел од секој компјутер/лаптоп/таблет/телефон. Без оперативен систем, дури и најскапите модерни компјутери едноставно се неупотребливи. Затоа купувањето на квалитетен оперативен систем е исто важно како купувањето на хардверските компоненти. Многу корисници одбираат да користат „пиратски“ копии, без да размислат на последиците можни од неговото користење.
Еве неколку „карактеристики“ на пиратски софтвер:

Безбедност – повеќето пиратски оперативни системи содржат опасен софтвер како вируси/тројани/малвери. Некои од нив се вградени на толку ниско ниво што не се препознаени од антивирусните софтвери. Прашање е на време кога ќе почнат проблеми со ваквиот оперативен систем. Овие проблеми можат да резултираат со губење информации, крадење на вашите персонални/корпоративни информации и губење на фајлови и податоци. Крадење на вашите кредитни картички, па дури и хардверско оштетување од преголемо оптоварување од позадинска работа.

Нарушена стабилност на оперативниот систем – Пиратскиот софтвер, со оглед на тоа што е изменет софтвер, никогаш не може да се спореди според перформансите и стабилноста со оригиналот. Паѓа, не работи правилно со другиот инсталиран софтверот, не работи правилно со хардверските драјвери, а со тоа и со самиот хардвер, обично работи побавно и понесмасно;

Функционалност – функционалноста на пиратски софтвер е секогаш ограничена – има работи што не функционираат, има и такви што работат, но ограничено;

Ажурирања – Закажаните ажурирања на оригиналниот софтвер не се достапни за пиратски копии. Ова ги прави оперативниот систем и компјутерот ранливи на надворешни напади и малициозен софтвер;

Правен аспект – употребата на нелегален (пиратски) софтвер е кривично дело.
Користењето оригинален софтвер секогаш гарантира подобри перформанси на системот, поголема безбедност за вас и вашиот бизнис. А надградените програми за лиценцирање компјутери на Мајкрософт го направија оригиналниот софтвер попристапен од кога било.

Неколку значајни придобивки од користењето на надградени компјутери со легален оперативен систем од Microsoft:

  • Користите компјутерска опрема од водечки производители во индустријата, како што се Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, чии производи се ориентирани кон бизнисот, дизајнирани да работат стабилно деноноќно;
  • Користите оригинален софтвер на Microsoft, по неверојатно прифатлива цена, со сите потребни драјвери за 100% перформанси на системот;
  • Достапност на ажурирања на софтвер за максимална безбедност на вашите податоци и непроблематична работа на вашиот оперативен систем во секое време;
  • Достапност на бесплатна антивирусна програма Microsoft Defender Antivirus за максимална заштита од малициозен софтвер, надворешни напади и компјутерски вируси;
  • 100% функционалност на софтверот што го користите;
  • Можност за софтвер на различни јазици, вклучително и македонски;
  • Можност за деградирање на постар оперативен систем;

Според сегашниот закон, пиратеријата е кривично дело кое строго се гони. Прекршителите се казнуваат со сета сила на законот.